Polskie flaczki z przyjęcia komunijnego. Sekretem ich smaku jest zaskakujący składnik
Flaczki czy też flaki, to jedna z zup, która kojarzy się z rodzinnymi uroczystościami. Nic więc dziwnego, że nie zabrakło jej na komunijnym przyjęciu. Jedni wybierali rosół, inni flaczki. Ja zjadłam te drugie i to był bardzo dobry wybór. Nie tylko dlatego, że zupa była wyjątkowo smaczna, ale też dlatego, że potem miałam okazję dowiedzieć się, czym można ją doskonale doprawić.
Najważniejsze składniki flaczków
Podstawą flaczków są oczywiście flaki. A flaki to nic innego, jak żołądek wołowy, cielęcy lub wieprzowy, pokrojony w cienkie paseczki. Jednak nie będzie dobrej zupy, gdy nie przygotujemy esencjonalnego wywaru. Zwykle gotuje się go na mięsie wołowym, ewentualnie z dodatkiem mięsa drobiowego i na warzywach korzeniowych. Obowiązkowe są też podstawowe przyprawy, takie jak: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Flaczki doprawia się też charakterystycznymi przyprawami, a więc: majerankiem, imbirem i mieloną papryką.
Jak zrobić polskie flaczki, jak z komunii?
Jak podpytałam się szwagierki, flaczki na przyjęcie komunijne doprawiła sosem sojowym. To dość oryginalne, jak na tę tradycyjną, polską potrawę. Jednak przyznam, że flaczki zyskały dzięki temu dodatkowi głęboki smak i apetyczny kolor. A podobno cała zupa zawierała zaledwie 2 łyżki tego sosu.
Przepis: Polskie flaczki, jak z komunii
Flaczki wołowe doprawione sosem sojowym
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 3 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg flaków wołowych krojonych gotowanych
- 700 g wołowiny, np. szpondra, pręgi
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 cm świeżego imbiru lub imbir mielony
- majeranek
- ostra mielona papryka
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie bulionuMięso opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Zagotuj, usuń szumowinę, dodaj oczyszczone warzywa i opieczoną cebulę, a także ziarna ziela i listki laurowe. Wsyp też trochę soli i pieprzu. Wywar gotuj ok. 2,5 godziny, przy uchylonej pokrywce. Mięso i warzywa wyjmij z wywaru.
- Obgotowywanie flakówFlaki opłucz, wrzuć do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj. Gotuj je 15 minut bez pokrywki, odcedź. Ponownie zalej je wodą, dodaj trochę soli i gotuj je kolejne 15 minut. Jeśli po drugim gotowaniu flaki mają zbyt intensywny zapach, możesz je obgotować trzeci raz.
- Gotowanie flaczkówDo przygotowanego bulionu wrzuć obgotowane flaki. Dodaj też posiekany imbir, zgniecione ząbki czosnku i 1-2 łyżki majeranku. Gotuj zupę przy uchylonej pokrywce ok. 40 minut.
- Przygotowanie zasmażkiMasło rozpuść na patelni, wsyp do niego mąkę. Przesmaż ją na jasnobrązowy kolor. Zasmażkę rozprowadź częścią wywaru. Całość wlej do flaków, wymieszaj. Dodaj trochę ostrej papryki i gałki muszkatołowej. Zupę gotuj 5 minut.
- Dodawanie mięsa i warzywMięso z wywaru oczyść z tłuszczu, kości i skóry, pokrój na kawałki, dodaj do flaczków. Do zupy dodaj też pokrojoną marchewkę. Wymieszaj, dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Gotuj całość jeszcze ok. 5 minut.
Czym jeszcze można doprawić flaczki?
Jeśli chcecie by wasze flaczki zachwyciły smakiem, ale też może nieco zaskoczyły gości, możecie przyprawić je inaczej, niż zwykle. Pod koniec gotowania warto do nich dodać kieliszek czerwonego wina. Flaczki można też doaromatyzować tymiankiem lub oregano, które mają bardziej wyrazisty smak niż majeranek. By zmienić nieco kolor i smak tej gęstej zupy, można ją zabielić 1-2 łyżkami kwaśnej śmietany lub dodać do niej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Pamiętajcie jednak, by dodać najlepiej jeden, wybrany dodatek. I na początku użyć go tylko trochę i spróbować, czy takie nuty smakowe w ogóle wam odpowiadają.